Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 13 listopada 2012

Lasange z Mięsem- małe co nie co po włosku


Potrzebujemy (porcja dla 4 osób):
  • 10 płatów lasagne
  • ser mozzarella 
  • parmezan
  • masło
  • forma do pieczenia 16x26

Sos mięsny:
  • 300 g mięsa mielonego, wieprzowo - wołowego
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy : sól , pieprz, bazylia , oregano , cukier  

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy wkładamy płaty lasagne . Gotujemy al dente około 4-5 minut. Wyjmujemy delikatnie płaty i rozkładamy na ściereczce.  Radzimy obgotować płaty lasagne nawet pomimo tego, iż producent pisze na opakowaniu, że jest to niekonieczne.

Przygotowujemy mięsny sos.  W dużym rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż się zarumieni. W między czasie przyprawiamy mięso solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Do cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek, mięso oraz natkę pietruszki. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Odlewamy nadmiar tłuszczu.  Dodajemy pomidory i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy sos na małym ogniu około 10 minut. Na koniec, całość przyprawiamy do smaku odrobiną cukru, soli, pieprzu, bazylii, oregano.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy rondel z ognia i stopniowo wlewamy mleko, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia wbijamy jajko i mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do pieczenia lekko smarujemy masłem i układamy w nim warstwami płaty lasagne, sos mięsny, sos beszamelowy oraz mozzarelle i parmezan, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy posypany serem.
Lasagne posypujemy kostkami masła i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż wierzch potrawy się przyrumieni. 



Wskazówka:   po wyjęciu lasagne z pieca odstawiamy ją na 15 minut, żeby "doszła do siebie".  Krojenie świeżo wyjętej lasange z piekarnika może spowodować, że zacznie się nam rozpadać.