Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 21 listopada 2012

Barszcz czerwony z fasolą- 2 w 1

Potrzebujemy:


  • 5 sztuk buraków
  • Mięso: biodrówka
  • 2 ziemniaki
  • 3 garście drobnej fasoli
  • 1 marchew
  • Mała pietruszka (korzeń)
  • Kawałek selera
  • Ziele angielskie i liść laurowy ( po 5 sztuk)
  • Majeranek ( ewentualnie posiekana pietruszka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta kwasku cytrynowego (dla wstrzymania koloru)
  • Śmietana

  • Dokładnie umyte buraki ugotuj w łupinach (ok. 1,5 h ). Można to zrobić rano lub w przeddzień wieczorem. Mięso umyj, zalej wodą, zagotuj oraz ściągnij "szumowiny". Dalej gotuj na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól do smaku. Po ugotowaniu wywaru wyjmij mięso. W międzyczasie ugotuj fasolę, warzywa i buraki starkuj na grubej tarce, ziemniaki pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj warzywa i ziemniaki ( bez buraków) i gotuj około pół godziny. Na koniec wczuć ugotowaną fasolę, buraki oraz szczyptę kwasu cytrynowego. Zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem, majerankiem. Sprawdzając cały czas smak. Pamietaj po paru godzinach zupa "przegryza się" smak staje się bardziej wyrazisty. Zabiel śmietaną.
    Z ugotowanego mięsa możesz zrobić drugie danie, a mianowicie biodrowkę wczuć na patelnię i podsmaż razem z cebulą (na małym ogniu). Podawaj z ziemniakami i z surówką według uznania ( w tym przypadku praktyczna zdaje się surówka z buraków, wystarczy, że ugotujesz parę buraków więcej).
    SMACZNEGO :-)!