Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 14 listopada 2012

Kluski Ziemniaczane- ekonomiczny Polak

Potrzebujemy:

  • 7 średnich ziemniaków
  • 4 średnie cebule 
  • 2 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • 350 g boczku wędzonego 
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie okrasy :
Boczek pokrój w drobną kostkę  i podsmaż z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Następnie dodaj cebulę również pokrojoną w drobną kostkę.  Całość smaż, aż cebula się zeszkli.  Na koniec dodaj do smaku sól i pieprz.


Przygotowanie masy na kluski:
Zetrzyj ziemniaki i dwie cebule  na tarce o drobnych oczach. Wyciśnij nadmiar skrobi.  Dodaj 2 jajka, sól , pieprz i majeranek, dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę i mieszaj, aż wszystko połączy się w zwartą masę. Gdy masa będzie za rzadka dosyp mąki. Do wrzącej , osolonej wody kładź łyżką kluski. Gotuj około 10 minut mieszając co jakiś czas. Po odcedzeniu klusek zahartuj je zimną wodą .