Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

wtorek, 27 listopada 2012

Kurczę pieczone

Potrzebujemy:
  • kurczak ( 1,2 kg)
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • cytryna ( kilka kropel)
  • stojak do pieczenia kurczaka
Marynata
Do miseczki wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy ( słodką i ostrą paprykę, pieprz, sól). Następnie dodajemy około 3 łyżek oliwy ( w zależności od tego ile daliśmy przypraw) oraz kilka kropel soku z cytryny.

Mięso dokładnie myjemy i nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą, na zewnątrz i  wewnątrz. Kurczaka wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum 2 godziny. Następnie nadziewamy na specjalny stojak ( może być też na butelkę od piwa) i do środka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Kurczaka pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 C. W trakcie pieczenia możemy kurczaka dodatkowo spryskać olejem 

Wskazówka: Dobrym dodatkiem do kurczaka jest pasta z awokado. Link tutaj