Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

środa, 28 listopada 2012

Żur polski

Potrzebujemy:
  • 20 dag mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • Majeranek, sól, pieprz, szczypta cukru
  • Ziemniaki z wody
  • Stopiona słonina lub podsmażone kostki boczku

Zakwas :
Przegotuj 1,5 litra wody i lekko przestudź. Mąkę wymieszaj z częścią wody w wyparzonym garnku kamiennym, dodaj pozostałą wodę i pokrojony czosnek. Przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 dni.
Obraną cebulę pokrój, zalej 2 szklankami wody, ugotuj wywar. Przecedź i połącz z 1/2 l przygotowanego zakwasu.e Zagotuj , odstaw i dodaj śmietanę, majeranek, sól, pieprz, szczyptę cukru. Pożądane jest wzbogacenie żuru dodatkiem posiekanego szczypiorku lub zielonych listków estragonu. Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody posypanymi nacią pietruszki i polanych stopioną słoniną lub podsmażonym drobno boczkiem. Opcjonalnie możesz dodać ugotowane na twardo jajko.