Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

piątek, 30 listopada 2012

Flanka-Flanka-Kartoflanka

Potrzebujemy:

  • 2 litry wywaru 
  • 5 suszonych grzybków
  • 2-3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 250 gram makaronu
  • ziele anielskie
  • liść laurowy
  • ziele angielski
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • olej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
Do gotującego się wywaru dodajemy przyprawy, grzyby ( wcześniej namoczone i pokrojone w kostkę) i marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy ok 10 minut i dodajemy makaron. Znowu gotujemy ok. 10 minut i dokładamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i cebule wcześniej podsmażoną. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie robimy zasmażkę- masło rozpuszczamy, na to wsypujemy mąką i trochę podsmażamy. Ściągamy z ognia ,dodajemy pół kubka zimnej wody i dokładnie mieszamy. Zasmażkę dodajemy do zupy i jeszcze przez chwilę gotujemy.Doprawiamy do smaku.  Bezpośrednio na talerz możemy dodać odrobinę śmietany.