Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

czwartek, 15 listopada 2012

Zupa Dyniowa na Mleku z Lanymi Kluskami


Potrzebujemy :
  • 2 kg dyni
  • 1,5 l mleka
Lane kluski:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
Opcjonalnie:
  • cukier
  • aromat migdałowy
  • płatki migdałowe

Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości.  Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski.

Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki).

Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem.  Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut.  Następnie dodajemy przecier z dyni  i gotujemy ( ok. 1 minuty).

Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier ( np. bezpośrednio przed spożyciem).

Wskazówka: Na wierzch możemy posypać prażonymi płatkami migdałowymi ( bezpośrednio przed podaniem).