Dwa słowa o nas

Moje zdjęcie
Jesteśmy grupą młodych ludzi chcącą podzielić się z wami naszą pasją do gotowania. Mamy nadzieję, że przypadną wam do gustu nasze przepisy i pozwolą wam czerpać natchnienie do własnych kulinarnych podróży. e-mail lartedelcibo@gmail.com
L'arte del cibo. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Translate

Maggi

Speedcook

Winiary

Top Blogi

Durszlak

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

niedziela, 25 listopada 2012

Ciasto kruche z jabłkami

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki krupczatki ( około 70 dag)
  • 300 gram margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • cynamon
  • 2, 5 kg jabłek
Mąkę, margarynę, i 2 łyżeczki proszku siekamy. Jajka, cukier ( 3 łyżki) i olej mieszamy razem i dodajemy do mąki i margaryny. Zagniatamy ciasto i dobrze wyrabiamy. Ciasto wsadzamy na minimum 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka chwilę podgrzewamy z cukrem ( 6 łyżek) i cynamonem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Formujemy ciasto na blaszce  (standardowej), na to dodajemy pokrojone jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta.Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 °C, potem zmniejszamy temperaturę do 150 °-160° C i pieczemy około 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudem.